Menu

čiščenje stekla na kaminu

Vzrok umazanega stekla na kaminu je nepopolno izgorevanje, v večini primerov je vzrok za to pomanjkanje kisika in vlažna drva.

Poskrbite, da boste imeli zagotovo suha drva (primeren trd les z maksimalno vlažnostjo 20%) in za zgorevanje dovolj kisika, odprite loputo za dovod zunanjega zraka in prezračite stanovanje.

Na tržišču je veliko čistil za kaminska stekla, nekatera med njimi so neprimerna, ker vsebujejo abrazive, ki lahko poškodujejo tesnila in tudi steklo. Še zlasti moramo biti previdni, da pri uporabi kemijskega čistila le to ne zateka v tesnilo, ker ga lahko zatrdi (t.i. zacementira) in kasneje povzroči poškodbe na steklu.

Če uporabljate kemijska čistila morajo biti ta specialno namenjena za kaminska stekla, poškropite čistilo po steklu in pobrišite pravočasno, čistilo ne sme curljati po steklu.

Najbolj ekološko in varno je čiščenje stekla s pepelom. Papirnato brisačo nekoliko zmočite in jo povlecite po pepelu, nato steklo zdrgnite in nazadnje pobrišite s čisto, vlažno papirnato brisačo. Steklo bo tako ostalo čisto dlje časa.