Menu
  • Domov
  • Dimniki visoke kakovosti | UGODNO | Kamini Klemenc

Dimniki so zagotovo področje, ki zahteva nekaj več znanja in izkušenj, zato je prav, da se izobrazite na tem področju in ugotovite, kakšna oblika je za vas najustreznejša. V današnjem času je prevladujoča oblika dimniški sistem, dimnik iz nerjaveče pločevine, ki zamenjuje klasični, zidani dimnik, ki je prevladoval v preteklih obdobjih.

Pravilna izbira dimnika pri zamenjavi ali novogradnji je izrednega pomena pri celotnem ogrevalnem sistemu, zato je nujno izbrati ponudnika, ki ponuja celovite dimniške rešitve. Glede na vrsto goriva, ki ga boste uporabljali za ogrevanje vaših prostorov ter vaše možnosti, varnost in ekonomičnost boste izbrali med dimniki, ki so primerni za vas. Pred samo izbiro pa morate vedeti nekaj osnov.

Kako poteka sanacija dimnika?

Dotrajanost dimnika je lahko zelo nevarna, zato je popravilo nujno že z vidika varnosti, saj lahko pri starih in dotrajanih dimnikih pride do uhajanja dimnih plinov. V obstoječo  tuljavo se  lahko vstavi nerjaveča inox dimna tuljava z 2cm manjšim premerom. Na primer, če je obstoječa tuljava premera 200 mm, lahko vanjo vstavimo inox tuljavo premera 180 mm.  Pri ožjih dimnikih je potrebno povrtati v notranjost dimnika, pri širših izvedbah pa prevrtavanje ni potrebno.

Svetujemo vam pregled strokovnjaka, ki vam bo povedal, ali je vaš dimnik primeren za sanacijo in v primeru, da s sanacijo ni možno zagotoviti varnosti, bo potrebno vaš dimnik delno ali v celoti zamenjati. Dimniki morajo vedno omogočati učinkovito odvajanje dimnih plinov, inox tuljava pa poleg tega omogoča še hitro segrevanje na delovno temperaturo in odvajanje kondenza, zato so primerni za vse vrste kurišč, saj so neobčutljivi na vlago in odporni na vse temperaturne razlike.

Izbirate dimnik za novogradnjo?

Glede na tip novogradnje in ogrevalni sistem vam bo strokovnjak znal svetovati, kakšen dimnik izbrati. Za vse vrste gradenj pa lahko izberete trislojne montažne dimnike, saj so lahki, ne potrebujejo dodatnih temeljev, postavijo pa se lahko tako v notranjost objekta kot na zunanjo stran, saj so ti dimniki dobro toplotno izolirani. Grajeni so iz notranje tuljave iz nerjaveče pločevine, zunanje tuljave iz nerjaveče pločevine ter izolacije.

Prednost montažnih dimnikov je tudi v tem, da ne potrebujejo obzidave oziroma dodatne zaščite, tudi na strehi se izdela le zaključna obroba na mestu, kjer dimnik prebije streho.  Zagotavljati morajo požarno varnost, preverite tudi, če ima proizvajalec ustrezen certifikat. Če je potrebna montaža v višje nadstropje, se uporabijo za to primerni nosilci, skratka, montaža je enostavna, ne zahteva nobenih dodatnih gradbenih del, zagotavljajo pa najvišjo varnost in udobje dimniškega sistema.