dimnik

Dimnik

Dimniki so zagotovo področje, ki zahteva nekaj več znanja in izkušenj, zato je prav, da se izobrazite na tem področju in ugotovite, kakšna oblika je za vas najustreznejša. V današnjem času je prevladujoča oblika dimniški sistem, dimnik iz nerjaveče pločevine, ki zamenjuje klasični, zidani dimnik, ki je prevladoval v preteklih obdobjih.

Pravilna izbira dimnika pri zamenjavi ali novogradnji je izrednega pomena pri celotnem ogrevalnem sistemu, zato je nujno izbrati ponudnika, ki ponuja celovite dimniške rešitve.  Glede na vrsto goriva, ki ga boste uporabljali za ogrevanje vaših prostorov ter vaše možnosti, varnost in ekonomičnost boste izbrali med dimniki, ki so primerni za vas. Pred samo izbiro pa morate vedeti nekaj osnov.Dimnik

Kako poteka sanacija dimnika?

Dotrajanost dimnika je lahko zelo nevarna, zato je popravilo nujno že z vidika varnosti, saj lahko pri starih in dotrajanih dimnikih pride do uhajanja dimnih plinov. V obstoječo  tuljavo se  lahko vstavi nerjaveča inox dimna tuljava z 2cm manjšim premerom. Na primer, če je obstoječa tuljava premera 200 mm, lahko vanjo vstavimo inox tuljavo premera 180 mm.  Pri ožjih dimnikih je potrebno povrtati v notranjost dimnika, pri širših izvedbah pa prevrtavanje ni potrebno.

Svetujemo vam pregled strokovnjaka, ki vam bo povedal, ali je vaš dimnik primeren za sanacijo in v primeru, da s sanacijo ni možno zagotoviti varnosti, bo potrebno vaš dimnik delno ali v celoti zamenjati. Dimniki morajo vedno omogočati učinkovito odvajanje dimnih plinov, inox tuljava pa poleg tega omogoča še hitro segrevanje na delovno temperaturo in odvajanje kondenza, zato so primerni za vse vrste kurišč, saj so neobčutljivi na vlago in odporni na vse temperaturne razlike.

Izbirate dimnik za novogradnjo?

Glede na tip novogradnje in ogrevalni sistem vam bo strokovnjak znal svetovati, kakšen dimnik izbrati. Za vse vrste gradenj pa lahko izberete trislojne montažne dimnike, saj so lahki, ne potrebujejo dodatnih temeljev, postavijo pa se lahko tako v notranjost objekta kot na zunanjo stran, saj so ti dimniki dobro toplotno izolirani. Grajeni so iz notranje tuljave iz nerjaveče pločevine, zunanje tuljave iz nerjaveče pločevine ter izolacije.

Prednost montažnih dimnikov je tudi v tem, da ne potrebujejo obzidave oziroma dodatne zaščite, tudi na strehi se izdela le zaključna obroba na mestu, kjer dimnik prebije streho.  Zagotavljati morajo požarno varnost, preverite tudi, če ima proizvajalec ustrezen certifikat. Če je potrebna montaža v višje nadstropje, se uporabijo za to primerni nosilci, skratka, montaža je enostavna, ne zahteva nobenih dodatnih gradbenih del, zagotavljajo pa najvišjo varnost in udobje dimniškega sistema.

Zakaj troslojni dimniki?

Ker ponujajo idealno razmerje med tehniko in dizajnom, namenjeni pa so za vse vrste goriv in se lahko priključijo na vsa kurišča. Izberete lahko med širokim spektrom prodajne palete premerov od 80 pa vse tja do 700 mm. Prednost tega dimniškega sistema je tudi v delovanju v podtlaku in nadtlaku za oljna in plinska gorišča in je neobčutljiv na vlago, pri kuriščih na trda goriva pa deluje v podtlaku. Izdelava je mogoča tudi s 50 mm izolacije, imajo 10-letno garancijo in zagotavljajo enostavno montažo v notranjost ali zunanjost objekta, v vsa nadstropja. Poznati je potrebno tudi najmanjši možni odmik od gorljivih materialov, pri trdih gorivih je to 7,5 cm, pri oljnih in plinskih pa le 3 cm. Inox troslojni dimniki vam bodo prihranili tako čas kot denar, kar pa je najpomembnejše, zagotavljajo varnost in zanesljivost.

Kaj sploh je inox dimnik?

Prednosti inox dimnikov je kar nekaj. Izdelani so iz nerjavečega jekla, dodatno so izolirani po celotni dolžini in zato ne rjavijo. Zaradi lahkotnosti materiala ter njihove modularnosti so enostavni za montažo, zato je sama montaža hitra, uporaba pa je možna takoj po vgradnji. Primerni so za vse vrste kurišč. Uspešno rešijo tudi slabi vlek, saj je ta veliko boljši kot pri klasičnih dimnikih. Inox dimniki so ustrezna in hitra rešitev tudi v primeru, če želite v vaš prostor dodati kamin, pa nimate prostega dimnika.

Kaj morate še vedeti?

Ne glede na to, kakšen dimniški sistem boste izbrali, morate vedeti, da je ogrevanje oziroma izbira dimnika ključni element vašega doma, saj vam zagotavlja osnovno varnost, ki je ob dotrajanosti oziroma nevzdrževanju lahko življenjskega pomena.

Tudi, če ne boste menjali dimnik, obvezno pred vsako kurilno sezono preverite obstoječe stanje, še zlasti, če imate klasični dimnik starejšega tipa. Vsekakor pa vam svetujemo, da začnete razmišljati o zamenjavi, saj je varnost vaše družine na prvem mestu. Plini, ki lahko uhajajo iz dotrajanih dimnikov, so lahko smrtno nevarni, klasični dimniki pa so nevarni tudi za vžig saj v samem dimniku. Vse te težave boste rešili z inox dimnikom, saj je njegova tuljava izdelana iz nerjavečega jekla, ki tudi ne prepušča dimnih plinov.

Vedno se posvetujte s strokovnjakom, ki ima dolgoletne izkušnje na področju izdelave in montaže dimnikov, saj bo videl celotno sliko glede na vaše možnosti. Dimniki so vsekakor pomemben element tako pri gradnji kot pri prenovi vašega doma. Ne pustite se presenetiti na tem področju, saj boste obžalovali celo življenje, postavite si prioritetno ureditev dimniškega sistema!

Več o naši ponudbi dimnikov si oglejte na naši spletni strani www.dimniki-klemenc.si

HITRO POVPRAŠEVANJE