Menu

Kamin je nepogrešljiv vir ogrevanja in ambient našega doma.  Že nekdaj se je družina zbirala ob domačem ognjišču, kjer so se družili in prepevali. Glede na današnji, hiter tempo življenja je še posebej dobrodošlo, da si dom uredimo tako, da se v njem spočijemo, vsaj nekoliko pozabimo na skrbi in si naberemo moči za premagovanje vsakodnevnih naporov. Lahko rečemo, da je ogenj v kaminu hrana za našo dušo, ki daje pravo toplino in čar našemu bivališču.

NAJBOLJ POGOSTA VGRADNJA KAMINA Z AKUMULACIJSKIMI MATERIALI

Danes so klasična odprta kurišča nadomestili zaprti kamini oz. kaminski vložki, ki jih najpogosteje obzidamo z akumulacijskimi sevalnimi materiali, da s tem zagotovimo počasnejše oddajanje toplote v prostor v izogib prevročemu prostoru in s tem zagotovimo prijetnejše bivanje ter vzdrževanje toplote še nekaj časa po kurjenju.

NASVETI PRI UPORABI KAMINA

Za kurjenje v kaminu priporočamo uporabo trdega lesa, npr. bukev in gaber, saj trd les gori počasneje, ima visoko kalorično vrednost, ustvari več žerjavice  in posledično dalj časa seva toploto v prostor. Polena naj bodo suha z vlažnostjo pod 20%. Na zračnem prostoru naj se sušijo 2-3 leta.

Kurjenje mokrih polen škoduje tako kurišču kamina, kot tudi samemu dimniku, saj se tako v kurišču, kot v dimniku zaradi nepopolnega izgorevanja nabirajo smolnate obloge in saje, ki v izogib dimniškim požarom, zahtevajo pogosto čiščenje. Poleg tega gre ogromno energije v nič, saj se le ta porabi , da se polena najprej posušijo, šele nato bo toplota začela sevati v prostor.

Velikokrat se uporabniki sprašujejo, če lahko v kaminu kurijo smrekov les. Smrekov les, v kolikor je pravilno posušen, ni problem, saj so temperature v kurišču kamina zelo visoke in  smola v kurišču pogori. Težava pa se pojavi, če so smrekova polena mokra, saj v tem primeru polena v kurišču kamina ne gorijo, ampak se dobesedno dušijo.. Smola se   razprši po kaminskem kurišču in se lepi na steklo kamina, kamor se  zapeče in je posledično kaminsko steklo zelo težko očistiti. To pomeni, da  je  steklo kamina sajasto  in je tudi na pogled neprivlačno.

Zaradi zgoraj navedenih težav moramo kot skrbni gospodar pravočasno poskrbeti za nakup polen, ki bodo zračno sušena in dovolj suha pred samo uporabo.

Čiščenje stekla kamina priporočamo s pepelom iz trdega lesa. Na mokro papirnato brisačo ali krpo nanesemo suh pepel, steklo zdrgnemo in ga pobrišemo s čisto, navlaženo papirnato brisačo oz. krpo.

NEKAJ RAZLOGOV, ZAKAJ JE PRIPOROČLJIVO V NAŠ DOM UMESTITI TOPLOZRAČNI KAMIN NA DRVA:

  • V primeru izpada električne energije si zagotovimo toploto v prostoru.
  • Dostopen vir ogrevanja, saj je Slovenija močno porasla z gozdom.
  • Dopolnilno ogrevanje primarnemu ogrevanju in varčevanje z energijo.
  • Ogrevanje za prehodni čas, ko primarno ogrevanje še ni v zagonu.
  • Izgorevanje drv je okolju prijazno.
  • Romantičen ambient, ki povezuje družino.
  • Nižja investicija v primerjavi z drugimi viri ogrevanja.
  • Enostavna uporaba brez elektronike.

DIMNIKI IN KAMINI KLEMENC - GENERALNI ZASTOPNIK KAMINOV BEF ZA SLOVENIJO

KAMINSKE VLOŽKE BEF odlikuje čisto izgorevanje in posledično se lahko ponašajo z visokimi izkoristki, nizko porabo kuriva in nizkimi emisijami prašnih delcev, kar jih uvršča v visok kakovostni razred proizvajalcev kaminov, ki nenehno vlagajo v razvoj prijaznejših produktov za okolje.

Kamin
Kamin
Kamin