Kamin in peč za ogrevanje

Kamini na drva za toplo in prijetno ogrevanje vašega doma. Izbira kamina na drva je poceni in okolju prijazna odločitev.
Kamine na drva delimo na toplozračne kamine, prostostoječe peči in kamine za centralno ogrevanje.

  • Nizka cena energenta – drv.
  • Visok izkoristek in optimalno izgorevanje.
  • Ekološko sprejemljiv sistem (nizke emisije).

Izberite proizvajalca:

Kamini Bef Kamini Rika Kamini Nordica Kamini Color

Izberite proizvajalca:

Kamini Rika Kamini Nordica

Izberite proizvajalca:

Kamini Rika

Izberite proizvajalca:

Kamini Bef Kamini Nordica

Kamin za toplino in čarobnost vsakega doma

Pri vsej naglici, ki nas spremlja skozi delovni dan, je dom prostor, kjer se želimo spočiti in  sprostiti. Pogled na ogenj v kurišču nas pomiri, napolni  z energijo, njegova toplota pa nas prijetno ogreje in daje čarobno toplino našemu domu. Kamin postavimo v prostor, kje se največ zadržujemo oz. družimo z našimi domačimi in prijatelji.  To je običajno osrednji ali dnevni prostor.

Pri izboru modela  moramo upoštevati, kako je stavba grajena. Paziti moramo, da izberemo moč  ogrevanja,  ki ustreza velikosti prostora, katerega  želimo ogreti, da ne pride do predimenzioniranja, saj to pomeni, da bomo porabili več kuriva kot je potrebno, v prostoru pa bo prevroče in neudobno za bivanje.

Vedeti moramo tudi, na kakšen način naj se toplota prenese v prostor. Na izbiro imamo  več možnosti ogrevanja, kot sledi:

 • Toplozračni   kamini  oddajajo  toploto v prostor  z izpihom toplega zraka preko vgrajenih rešetk. Možno je vgraditi  ventilatorske sisteme opcijsko ali izbrati vložek s serijsko vgrajenim ventilatorjem,  kar pomeni, da lahko s sistemom razvoda cevi za distribucijo toplega zraka ogrevamo tako glavne bivalne prostore, kot oddaljene prostore. Kot kurivo se lahko uporabljajo drva ali peleti.
 • Toplovodni kamini   kot sredstvo  za prenos toplote uporabljajo vodo, s pomočjo katere  prek centralnega sistema ogrevamo celo hišo. Slabost toplovodnega sistema pa je, da je vezan na električno energijo in ob izpadu le te  v njih ne moremo  kuriti. Kot kurivo se lahko uporabljajo  drva ali peleti.
 • Akumulacijski kamini so trenutno najbolj zaželeni, saj sevajo  toploto v prostor postopoma, tudi več  ur po končanem kurjenju. Za obzidavo le teh se uporabljajo akumulacijski materiali, kot so opečni zidaki, šamoti, šamotne plošče, itd. Na ta način se izognemo pregrevanju prostora. Za kurivo  se uporabljajo drva.
Kamin

Skrb za dotok svežega zraka

Vse kurilne naprave, tudi kamin, so  precej velik porabnik kisika, saj je le ta nujno  potreben za gorenje in se lahko zgodi, da precej pade vrednost kisika, ki se veže na ogljikov dioksid, ki nastaja ob izgorevanju. S tem se  kvaliteta zraka v  bivalnem prostoru poslabša.. Smiselno je, da  ogrevalni napravi  zagotovimo  lastni dovod zraka in se tako izognemo opisanim težavam. V nasprotnem primeru pa je treba nujno poskrbeti za prezračevanje prostora. Zračenje prostora z odpiranjem oken pa ni najboljša rešitev, saj s tem tudi hladimo prostor. V tem primeru, ko ogrevalno telo nima dotoka svežega zraka,  moramo v prostor tudi obvezno namestiti detektor za zaznavanje ogljikovega monoksida.

Sodobne peči imajo vgrajen sistem, ki omogoča dovod zunanjega zraka za gorenje. Te peči gorijo v neodvisnosti od sobnega zraka, saj je poskrbljeno za vedno svež dotok kisika za zgorevanje.

S pomočjo zračne lopute odpremo dotok zraka, ko zakurimo v kurišču in tako ostane vse do zaključka kurjenja. Ko s kurjenjem zaključimo in drva pogorijo,  zračno loputo s pomočjo gumba za regulacijo zapremo, da po nepotrebnem kamin  in prostor ne hladimo.

Pri  novogradnjah pripeljemo razvod zunanjega  svežega zraka v bližino ogrevalnega telesa. Ta je speljan  po ceveh ali  po ploščatih kanalih direktno od zunaj ali skozi rešetke v stenah ali vratih.

V kolikor bo ogrevalno telo stalo ob zunanji steni, je rešitev enostavna. Naredi se preboj skozi steno na ustrezno dimenzijo in na zunanji strani fasade vgradi rešetka,  preko katere doteka svež zrak za zgorevanje.

Za vgradne kamine so običajno potrebni premeri cevi  za dotok svežega zraka fi120-150 mm. Za prostostoječe peči so običajne zahteve za dovod zunanjega  zraka fi100-125 mm, za peletne peči   pa fi50-100mm.

Prostostoječe kaminske peči

Prostostoječe peči oziroma kamini omogočajo enostavno vgradnjo oz. postavitev. Primerne so tako za manjše kot večje stanovanjske enote oz. tam, kjer ni veliko prostora oz. ne želimo večjih  posegov v prostor, ter želimo hitro rešitev. To so prostostoječa ogrevalna telesa, v katerih lahko kurimo drva ali pelete. Obloga peči je iz kamna, keramike ali kovinska iz pločevine. Z njimi v osnovi ogrevamo bivalni prostor z okolico, v kolikor pa je vgrajen ventilatorski sistem  lahko z razvodnim sistemom topel zrak pripeljemo tudi v oddaljene prostore. Tudi pri prostostoječih pečeh  se lahko odločimo za peči, ki imajo vgrajen toplotni izmenjevalec, kar omogoča, da s povezavo na sistem centralnega ogrevanja lahko  ogrevamo celotno stanovanjsko enoto.

Zrakotesne peči, kamini in vgradni vložki za nizkoenergijske in pasivne gradnje

Pri nizkoenergijskih objektih ali  pasivnih  hišah, kjer  je vgrajeno  prisilno   prezračevanje (rekuperacija),  je nujno potrebno izbrati zrakotesno peč oz. zrakotesen vgradni vložek, da se prepreči uhajanje nevarnih plinov v prostor in, da ni energetskih izgub. Obvezen je dovod zunanjega zraka za izgorevanje.  Moč ogrevanja v kW mora biti čim nižja, saj le te običajno presegajo energetske potrebe  objekta. Peči oz. vložki za pasivne hiše so posebne izvedbe in imajo ustrezen certifikat.

 

Drobni napotki pri uporabi ogrevalnega telesa

 1. Dimnik in kamin moramo redno čistiti, ob redni uporabi vsaj dvakrat letno. Čiščenje dimnika in pregled kurilne naprave naj opravi dimnikar, ki je za to ustrezno usposobljen.
 2. Kurimo obvezno suha drva. Za zračno suha drva se štejejo drva , ki dosegajo vlažnost pod 20%, optimalna vlažnost pa je 12-15%. Iz tega sledi, da moramo drva sušiti na zraku 2-3 leta, da so ustrezno suha in primerna za kurjenje. Torej bodimo skrbni in pravočasno priskrbimo drva, da bodo ob uporabi zagotovo suha.

Previsoka vlaga v drveh povzroča veliko težav, na katere običajni uporabniki ne pomislimo.

 • drva se težje zakurijo, več je dimljenja, sajenja, dimni plini so bolj strupeni,
 • kurilna vrednost drv je nižja, izkoristki precej slabši,
 • v kurišču in dimniku se nabirajo katranske obloge, ker je izgorevanje slabo,
 • nepotrebno dodatno onesnaževanje okolja.

      Vlažnost drv lahko izmerite s posebnim merilnikom za vlago  ali to prepustite dimnikarju.

3. Pri novogradnjah moramo izbrati dimnik z ustreznimi dimenzijami glede potrebe ogrevalnega telesa, in ustrezen kamin. Dimnik mora imeti revizijska oz. čistilna vratca, ki so  dostopna dimnikarju, da bo lahko opravil čiščenje.

HITRO POVPRAŠEVANJE