Menu
  • Domov
  • Splošno
  • Kamini – kurišča, ki so že zdavnaj prerasla zgolj ogrevalno funkcijo

Ogenj je od nekdaj bil velik zaveznik človeka kot vir svetlobe ter toplote, omogočal mu je kuhanje hrane in ga varoval pred zvermi. Skozi leta je z uvajanjem sprememb za izboljšanje varnosti in večje učinkovitosti ogenj postajal del vse bolj naprednih sistemov za njegovo izkoriščanje in z napredkom sistemov za odvajanje dima je bilo izboljšavam podvrženo tudi samo kurišče, ki ni bilo več le opečnato ograjen del v osrednjem prostoru, ampak je dobivalo tudi vedno bolj lepo estetsko podobo. Tako so se iz leta v leto razvijala vse bolj dodelana kurišča, ki jim danes rečemo kamini.

Na kaj moramo biti pozorni pri izbiri kurišča?

Danes so vse bolj priljubljeni zaradi številnih prednosti, ki jih prinašajo, a odločitev kako izbrati primeren kamin za svoj prostor nikakor ni preprosta. Tega se zavedajo tudi v družinskem podjetju Interdim in tako družina Klemenc že več kot 20 let nadgrajuje svoje znanje, pridobiva izkušnje na področju vgradnje in obzidave kaminov ter izboljšuje svoje storitve, da vam lahko pomagajo sprejeti res pravo odločitev za vaš objekt.

V razmislek je tu pomembno vzeti tri stvari, ki bodo na vseh področjih vplivale na kvaliteto naše izkušnje. Zagotoviti moramo ustrezno podlago, dimnik in dovod zraka. V igri ni le dobro delovanje naprave, ampak tudi naša varnost, zato tu ne moremo dovolj poudariti pomembnosti predhodnega posvetovanja s strokovnjakom.

V prvi vrsti moramo biti pozorni, da na mestu, kjer želimo postaviti naš nov ogrevalni sistem, ni sistema talnega ogrevanja. Ker ga navadno postavljamo na estrih oziroma tlak, je treba prostor res dobro pripraviti v izogib kasnejšem posedanju. Gledati moramo dolgoročno in postaviti trdne temelje, saj ob posedanju izgubimo optimalno delovanje, nastanejo pa lahko tudi poškodbe na naši napravi.

Naslednji velik premislek moramo brez dvoma dati izbiri dimnika, ki je zelo pomembna in je odvisna predvsem od tipa ter velikosti naše ogrevalne naprave. Dimnik namreč ustvarja vlek za odvajanje dima in če nima prave višine ter ustreznega preseka, se bomo srečevali s številnimi težavami, med drugim uhajanjem dima v prostor, ki je lahko ne le neprijetno, temveč tudi precej nevarno.

Naš strokovnjak vam bo pomagal izbrati dimnik, ki je v skladu s predpisi ter požarno varnostjo in tako se bomo izognili morebitnim nevarnostim zaradi možnosti stika z gorljivimi materiali. Zagotovil bo tudi izbiro takega z ustrezno izolacijo ter upošteval ostale pogoje vašega objekta, da zagotovimo čim daljše, boljše in nemoteno delovanje brez nastajanja škode na njem ali samem objektu.

Celoten ogrevalni sistem sestoji torej iz ogrevalne naprave, dimnika in dovoda zraka, ki so vsi ekvivalentno pomembni za dobro delovanje. Dovod zraka za ogrevalni sistem se navadno dovaja v kurišče od zunaj skozi rešetko na fasadi in je prav tako ključnega pomena za njegovo nemoteno delovanje. Biti mora dovolj velik, da zagotavlja zadostno količino svežega zunanjega zraka, ki omogoča zgorevanje v kurišču.

Kako izbrati primeren kamin za svoje želje in potrebe?

Pri izbiri se boste srečali tudi z vprašanjem ali izbrati vgradnega ali prostostoječega. Oboji imajo prednosti in slabosti, a pri vgradnih je zagotovo velika prednost v prosti izbiri kaminskega vložka in dejstvu, da lahko po lastni viziji kreirate kaminsko oblogo. Po drugi strani pa izbira prostostoječega kamina prinaša svobodo pri izbiri velikosti, modela, barve in kateregakoli dizajna.

Če imate lastna drva in boste izbirali glede na vrsto goriva, je kamin na drva očitna izbira in vaš strošek glede goriva bo praktično ničeln, za delovanje ne potrebujejo niti elektrike. Edina slabost je, da lahko kurite le kadar ste doma, saj je treba drva ves čas ročno nalagati v kurišče in tu so bolj praktični peleti, kjer pa peč za delovanje potrebuje električno energijo. V primeru, da boste drva kupovali pa cena ni velik faktor, saj med kamini na drva in pelete ni bistvene razlike v stroških energije.

Poleg vsega zgoraj navedenega nikakor ne smemo pozabiti dobro premisliti kje bo naš kamin stal in kako ga bomo tja postavili. Mnogo ljudi je bilo ali pa je še vedno prepričanih, da mora stati ob steni ali v kotu prostora, a ves napredek na področju kurilnih sistemov nam tu že dolgo omogoča svobodno voljo. Če smo se o ideji dobro posvetovali in našli rešitve, kjer nam dimnik to omogoča, lahko kamin stoji kjerkoli v prostoru. Postavimo ga lahko nekam, kjer bo povezal tako prostor kot tudi vse, ki bodo koristili njegovo prijetno toploto in opazovali pomirjujoče plamene.

Ko ste šli čez vse pomembne korake in zagotovili najprej dobro in ojačano podlago, uredili ustrezen dimnik in dovod svežega zraka, vas do kamina loči le še izbira pravega strokovnjaka za vgradnjo in tu smo vam vsekakor na voljo.